ALÜMİNYUM

Alüminyum olarak ifade edilmekte olan bu materyallerin geri dönüşüm süreçleri oldukça kolay olmaktadır. Çünkü, ilk olarak atık alüminyumlar küçük parçacıklar halinde doğranarak küçültülmekte daha sonrasında ise bu parçalar büyük ocaklarda eritilmekte ve böylelikle de dökme alüminyum adı verilen geri dönüştürülmüş alüminyum elde edilmektedir.

Bu işlemler sonucunda atık alüminyum, saf alüminyum ile hemen hemen aynı hale gelmekte ve üretimde kullanılabilmektedir. Günümüzde en sık tercih edilen ambalaj atıkları arasında görülen alüminyum atıklarının en önemli hammadde bileşiği boksit madeni olmaktadır.

Bu sayede alüminyumun homojen yapısının elde edilmesi, ince folyo şeklinde imal edilebilmesi, hava geçirmezliği ve kolay şekillenebilmesi açısından ideal ambalaj malzemeleri arasında yer almaktadır. Çünkü, alüminyum, en kullanışlı ambalaj malzemelerinden birisi olarak hem ülkemizde hem de dünyada sıklıkla tercih edilen bir madde olmaktadır.

Dünyada Alüminyum Kullanımı

Dünyada kullanılmakta olan bütün içecek kutuları göz önüne alındığında yaklaşık %80’lik kısmının alüminyum kutular olduğunu söylemek gerekmektedir. Bunun ana sebebi ise alüminyumun hafif olması, açılmasının kolaylığı, darbelere karşı dayanıklılığı, sağlamlığı, çabuk soğutma özelliği ve geri kazanılabilir olmaları gibi pek çok özelliği bir arada bulundurmasıdır.

Alüminyum Atıkların Geri Dönüşüm Prosesi

Alüminyum atıklarının geri dönüşümünün gerçekleşebilmesi için ilk olarak toplanan alüminyum atıklar geri dönüşüm tesisine götürülmektedir. Daha sonrasında ise alüminyum hurda atıklar, fabrikanın yürüyen bantlarına konulmaktadır.

Bu aşamaya gelindiğinde ise büyük bir mıknatısın yardımıyla alüminyum atıkların içindeki metal parçalar ayrıştırılabilmektedir. Bu sayede alüminyum tüm metal parçalardan temizlenmektedir ve ardından yıkama aşamasına geçirilmektedir.

Yıkanan parçalar, pres makineleri ile küçük parçalar haline getirilerek ayrılmakta ve eritme ocaklarına götürülmektedir. Eritme ocaklarında tamamen eriyen alüminyum, sıvı haldeyken kalıplara dökülerek külçe haline getirilmektedir. Bu şekilde ham alüminyumun elde edilmesi çok daha kolay bir hal almaktadır.

Bu külçeler (ham alüminyum) ise yeni ürünler yapmak için alüminyum malzemeye ihtiyaç duyan fabrikalara gönderilmektedir. Bu döngü ise alüminyum geri dönüşüm süreçlerinin, proseslerinin, aşamaların döngüsüdür ve bu sayede atık alüminyum maddeler geri dönüştürülerek yeniden piyasada kullanılabilmektedir.

ALÜMİNYUM