BAKIR
Değerli metalleri düşündüğümüz zaman muhtemelen akla ilk gelenler altın, gümüş ve platindir. Fakat son zamanlarda bakır hurda metalinin hızla bir sonraki büyük metal haline geldiği görülmektedir. Yapılan araştırmalarda bakırın 2025 yılına kadar metrik ton başına 51.000$’a kadar yaklaşacağını tahmin ediliyor.
Bakır Hurdası Özellikleri
Yenilenebilir enerjiye dönüştürmenin yeni yöntemleri öğrendikçe, yeni kaynaklarda ortaya çıkmaya başlıyor. Bu kaynaklardan biri de bakırdan başkası değildir. Bakırın yenilenebilir enerjideki rolü, büyük ölçüde artmıştır. Bakır pek çok farklı alanda önemle ihtiyaç duyulan bir hurda haline gelmiştir.
Solar panellerde, rüzgar türbinlerinde, elektrikli araç pilleri, ev şarj istasyonları ce diğer temiz enerji alternatiflerinde kullanım sağlanan bakır hurdası birçok şirketin yenilenebilir enerjiye yönelmesiyle çok büyük talep almaya başlamıştır. 2030 senesine kadar da bakır talebinin yıllık bazda % 900’e varan bir artışla 8,7 milyon tona kadar ulaşacağı tahmin ediliyor.
Bakır Nasıl Anlaşılır?
Bakır çok iyi bir ısı iletkenidir. Aynı zamanda bakırın ısı iletkenliği çeliğe oranla 25 kat, alüminyuma oranla da 2 kat daha fazla ısı iletkenidir. Bakıra kesinlikle mıknatıs yapışmaz. Bakır esnek bir metal olmaktadır. Çelik gibi kırılgan ve sert de değildir. Hurdaya vermek için bakır bir eşyanız olduğunda, bir mıknatısla kontrol edin. Bu durumda, hurdacıdan en adil şekilde paranızı almış olursunuz.
Bakır Hurdası Nerelerden Çıkartılır?
Çok fazla ihtiyaç duyulan bakırın daha fazla elde edilmesi için, bakır cevherlerini ortaya çıkarmanız gerekir. Giderek daha fazla bakır madenciliği yapıldıkça, kolayca erişilebilen tüm cevher kütleleri de tüketilmeye başlanıyor. Bu durumda geri dönüşüm sürecinin önemini ortaya çıkarıyor.
Bu kadar değerli ve işlevsel bir hurda çeşidi olan bakır hurdası geri dönüşüm süreçleri ile hem daha ekonomik hem de daha kullanışlı olmaktadır. Yani; bakır satın almak giderek daha pahalı hale gelirken, güzel bir alternatif olarak, geri dönüştürülmüş bakır hurda metalin, geri dönüştürülmesi her zamankinden daha da önemli hale geliyor.
Bakırın Geri Dönüşümün Avantajları
Bakırın geri dönüştürülmesi çevreye farklı şekillerde fayda sağlamaktadır. Bakır hurdası nerelerden çıkarılır? Nasıl elde edilir? gibi pek çok farklı sorular sorulmaktadır. Bu konuda önemli olan geri dönüşüm yöntemi ile bakırın elde edilmesidir. Bakır çıkarmak için bırakılan yerlerin birçoğu büyük çevre sorunlarına sebep olacaktır.
Ayrıca, bu metaller çok da uygun olmayan bir biçimde imha edildiği için ve düzenli depolama alanlarına gittiği zaman, soluduğumuz hava ve içtiğimiz su gibi her gün kullandığımız hayati elementlere toksik olarak maruz kalma riski de taşımaktadırlar. Neyse ki, bakır metal hurdalarının geri dönüştürülmesi, metali çöplüklerden uzak tutuyor ve insan sağlığını koruyor.
Bakır Hurda Çeşitleri
Bakır, kullandığımız en yaygın olan metallerden biri olmaktadır. Harika bir iletkendir, yani ısıyı ve elektriği çok iyi tutabilir, bu nedenle de genellikle inşaat ve endüstriyel makinelerde kullanılmaktadır. Hurdaya ve geri dönüşüme uygun bakırı çok sıklıkla bulabilirsiniz. Bununla birlikte, tüm hurdalar eşit yapılmaz ve sadece hurda bakır türlerini değil, aynı zamanda bunlardaki bakır derecesi de birbirinden farklı olmaktadır.
Bu konuda herhangi bir bakırı bir hurda alıcısına götürüp, hepsi için aynı fiyatı bekleyemezsiniz. Birçok farklı türde ve birkaç dereceli bakır hurdası vardır. Hurda için adil bir fiyat belirlemek için bütün bunların dikkate alınması gerekmektedir.
Soyma Bakır: hurdalar arasında bulabileceğiniz en karlı olan bakır türlerinden biri olmaktadır. Genelde görünüş olarak da temiz olmalı ve kaplama ya da alaşım içermemelidir. Bu tip bakır genellikle baralarda, kablolarda ya da komütatör segmentleri içinde yer almaktadır.
Lama Bakır İmalat Artığı: Hurda olarak yeniden kullanılabilme özelliğini yitirmiş olan işlevsel bir şekilde bir değeri de olmayan, miladı dolmuş tüm madde ya da malzemelere verilen ad olmaktadır. Sanayi ve ekonomi bakımından gelişmiş olan ülkelerde hurdalar yeni ürünler kadar değerli olmaktadır.
Bunun nedeni de genellikle recycle olarak bilinen bir geri dönüşüm işleminde kullanmaları olmaktadır. Hurda haline gelmiş olan, endüstriyel üretim fazlası olan atıklar farklı ürünlere dönüştürülüp, farklı sektörlerde de kullanılmaktadır.
Antigron Kırma Bakır: Atıl bir duruma geçen antigron kabloların, endüstriyel makineler ile ufak parçalar haline getirilme işleminde ortaya çıkan bakır türü olmaktadır. Bu ufak parçalar antigron kırma bakırı meydana getirmektedir. Antigron kablolar, kuru, ıslak ve de nemli iç alanlarda kullanılmaktadır
Ttr Kırma Bakır: Bu bakır türü çoğunlukla şantiyelerde, ek tesisat çekilmesinin olduğu alanlarda kullanılmaktadır. Hurda olarak da TTR kablolardan meydana gelmektedir.
Boyalı Lama Bakır & Boru: Bakır borulardır. Bu bakır türünün çoğunu bakır borulardan kazanmaktasınız. Özellikle de herhangi bir mülkte çok yaygın olarak kullanılmışlarsa. Bakır borular hurda olarak çok kullanışı bir hale gelmektedir. Genelde bağlantı parçalarından ve de yalıtımdan arınmış olmaları gerekir. Bunun yanında herhangi bir boya ya da lehim de olmaz. Oksidasyon izleri olsa da bu bakırı saf yapmaz.
Kırkambar Karışık Kırma Bakır: Kırkambar bakır; yanık bakır olarak da adlandırılır. Kırkambar çeşitleri sayılabilecek pek çok bakır çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar kırkambar sarı, kırkambar kırma, kırkambar bakır, yanık bakır gibi çeşitler olmaktadır. Hurda şeklinde değerlendirilen, çöpe atılmış, artık tamir edilemez olan pek çok madde geri dönüşüme gönderilmektedir.
Fosfor Bronz: Bakırın içine, isteğe bağlı olarak % 4 ila % 8 arası kalay ve de eser miktarda fosfor, nikel gibi katılmış ve de içine katılan bu elementlerle, bakırın reaksiyona girmesinden ötürü, sertlik, yaylanma ya da aşınma direnci gibi bir takım fiziksel özellikler kazanılarak, bir bronz alaşımına dönüşmüş hali olmaktadır.
Bronz Parça: Enjeksiyon döküm özellikte olan bakır somun, bakır ön gömülü, bakır rulo somun biçiminde parçaların geri dönüşüme getirilmesi ile meydana gelen bir bakır hurda çeşidi olmaktadır.
Bronz Talaşı: Hurda talaşı elde edilmesi için genelde artık metallerin bir makine ile parçalanması şeklinde oluşmaktadır. Bronz metallerin makinelerde geçirdiği işlemler sonrasında hurda tekrardan kullanılabilme özelliğini yitirmiş ve işlevsel olarak da bir değer taşımıyor, miladını da doldurmuş olan bütün madde ya da malzemeleri içermektedir.
Sarı Çubuk Parça: Piyasa genelinde sarı metal olarak da bilinen pirinç ağırlıklı olan bakır ve çinko alaşımından meydana gelir. En sık kullanılan bakır alaşımı olmaktadır.
Sarı Çubuk Talaş: Hurda sarı talaşı da metalden elde edilen bir tür geri dönüşüm ürünü olmaktadır. Hurda talaşları genelde metallerin; torna makinesi, CNC makinesi veya fabrikalarda çeşitli işlemler sonrasında oluşturmuş olduğu bir çeşit hurdadır.
Sarı Kırkambar ve sarı talaşı: Dayanıklı maden şeklinde kullanım sağlanacağı zaman çubuk, birden daha fazla hurda sarı karışık bir şekilde ise kırkambar sarı adını alır. Diğer madenlerde de olduğu gibi bütün sarı madeninin üretimi sonrasında kalan artığına da hurda sarı talaşı denir. Hurda sektöründe çok sık kullanılmaktadır.
Alaşımlı Sarı Talaşı: Sarı bir metal olmamakla birlikte bir tür alaşımdır. Bakır ve çinko karışımından da sarı ya da pirinç denilen alaşım meydana gelir. Elektrik iletken özelliğine sahip olmaktadır. Hurda sektöründe çok büyük bir öneme sahip olmaktadır.